İ

HARCIRAH NEDİR

HARCIRAH (SEFER PRİMİ) NEDİR ?

Karayolu taşımacılık sektöründe, uygulamadaki isimleriyle sefer primi ya da harcırah kavramları tartışmalı konuların başında gelmektedir. Bu ödemede ile kastedilen şoförlerin yaptıkları sefer başına ödenen bir miktar paradır. Yani diğer adıyla sefer başı primidir.

İş Kanunu’nda işçi harcırahının niteliğine ve miktarına ilişkin herhangi bir hüküm yer almamaktadır.

Günümüzde en çok karşımıza çıkan ihtilaflardan birisi de, harcırahın işçinin giydirilmiş ücretini belirleyen ücretlerden biri olup olmadığıdır. Bilindiği üzere, özellikle yurt dışı şoförlüğü yapan işçiler genellikle ücret + sefer primi ödemesi şeklinde çalışmaktadırlar. İşçinin aslında bu işi yapmasını gayesi sefer primidir. Bu nedenle, söz konusu sefer priminin de, işçinin kıdem tazminatını belirleyen giydirilmiş brüt ücrete eklenmesi gerekmektedir.

Tır şoförleri yurtiçinde veya yurtdışında sefer yapmak olmak üzere iki şekilde çalışabilirler. Ülke içinde taşımacılık işinde çalışan tır şoförlerinin ücretleri taraflar arasında temel ücret olarak kararlaştırılabileceği gibi, sabit ücrete ilave olarak sefer sayısına yada katedilen kilometre başına ödenen prim şeklinde gerçekleşebilmektedir.

Uluslararası alanda çalışan tır şoförlerinin ücretleri genelde asgari ücret ve sefere bağlı prim esasına göre belirlenmektedir. Bazı işveren uygulamalarında asgari ücret ödenmeyip, sadece sefere bağlı prim ödemesi yapılmaktadır. Bu ihtimalde de tır şoförünün ücreti salt sefer primlerinden oluşur.

Sefer primi, uygulamada harcırah olarak adlandırılmakta ve gidilen ülkeye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sefer primi, yol geçiş ücretleri ve diğer masraflar için verilen, Türkiye’ye dönüşte belge karşılığı kapatılan avanstan farklı olup, tamamen işçiye ödenen ücret niteliğindedir. Yerleşik Yargıtay kararlarında da uluslararası alanda faaliyet gösteren tır şoförlerinin asgari ücretle çalışmayacağı kabul edilmektedir.

Uluslararası taşımacılık işinde çalışan tır şoförünün aylık ücretinin tartışmalı olması durumunda, tarafların ikame ettikleri delillerle kesin bir sonuca ulaşılamaması halinde ilgili işçi ve işveren meslek kuruluşları ile gerektiğinde sendikalardan ücret araştırması yapılması gerekmektedir. İşçinin çalıştığı süre içinde taşıma işini gerçekleştirdiği ülkeler belirtilerek sefer başına ne kadar ücret alabileceği belirlenmeli ve dosya kapsamındaki diğer delillerle birlikte değerlendirmeye tabi tutularak sonuca gidilmelidir.

Sefer primi hesabı yönünden işçilik aylık veya yıllık sefer sayılarının tartışmalı olması ve bu konunun diğer delillerle kesin olarak kanıtlanamaması durumunda işçinin yurda giriş ve çıkış kayıtları emniyet birimlerinden getirtilmeli ve buna göre değerlendirme yapılmalıdır.

Yurtdışı sefer primi, ücretin eki olmayıp ücret niteliğinde olmakla tazminata esas ücrette doğrudan dikkate alınır. Ücretin asgari ücret ve sefer primi toplamından oluşması durumunda, işçinin ayda kaç sefer yaptığı belirlenerek aylık sefer primi ile asgari ücretin toplamı üzerinden tazminata esas ücret tespit olunur. Yurt dışına çıkış periyodunun değişkenlik göstermesi ve gidilen ülkeye göre sefer priminin değişmesi halinde, işçinin 1 yılda yapmış olduğu seferlere göre aldığı prim tutarları toplamının bir güne bölünmesi suretiyle günlük tazminata esas ücret belirlenir. 

Acil Soru ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin