FAZLA MESAİ NASIL İSPAT EDİLİR ?

Bu yazımızda işçilik alacaklarından fazla mesainin ispatını Yargıtay kararları ışığında inceleyeceğiz : 

Kural olarak, fazla mesainin ispatı işçinin yükümlülüğündedir. İşçi, fazla mesai yaptığını bordro dökümleri, puantaj kayıtları, işyerine giriş çıkış imzaları, işyeri iç yazışmaları veya tanık ile ispat etmelidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro mevcutsa söz konusu bodronun sahteliği ispatlanıncaya kadar bordro kesin delil niteliğindedir.

İşveren bordroda tahakkuk eden fazla çalışmayı işçinin hesabına ödemişse, Yargıtay kararlarına göre son dönemlerde, dönem dışlama yöntemi kabul edilmektedir. Yargıtay’a göre bu durumda tanık dinlenmeli ve fazla mesai hesabı yapılmalı ortaya çıkan tutardan işçiye yapılan ödemeler düşülmelidir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/25462 E. 2018/22543 K. 06.12.2018 tarihli kararında “ … fazla mesainin ödendiği ise tanık beyanı ile değil sadece yazılı belge ile ispatlanabileceğinden, tanık beyanlarına göre ödendiği yönündeki gerekçe ile fazla mesai ücreti talebinin reddi hatalı olmuş; fazla mesai ücreti hesaplanarak, varsa ödeme belgeleri gözetilip ve ödeme belgelerinden artan miktar varsa hüküm altına alınması gerektiği gözetilmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir. “

İşçi tahakkuk ettirilen fazla mesaisinin üzerindeki çalışmayı yazılı belge ile ispatlayacaktır. Buradan puantaj kayıtları,  ise giriş çıkışlarda alınan kayıtlar bu şekilde ispat, hakkaniyet indirimine tabi değildir. 




Acil Soru ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin